Biyologların Sessiz Çığlığını Duyun

Ülkemizi ve dünyayı saran virüs belasından kurtaracak meslek Biyologlar olduğunu dile getirerek 16 Nisan Biyologlar Gününü kutlarız.
Her alanda büyük bir özveriyle çalışan fakat tüm kuruluşlar tarafından ikinci sınıf muamele gören biyologlarin sessiz çığlığını duyulması ve biyologların sorunlarınin acilen çözülmesi gerekir.
Tüm biyologların ortak sorunları;
1) 30/3/1927 tarihli ve 992 Sayıılı kanunun 1. Maddesi gereğince ; “Türkiye'de icrayı sanata mezun tabip, baytar, eczacı veya kimyagerler tarafından Sıhhiye ve Muaveneti İçtimaiye Vekaletinin müsaadesi istihsal edilmek suretiyle açılır “ denilmektedir bu kanun kapsamında biyologlar bu kanuna dayandırılarak bir gece değişen mevzuat ile artık TUS sınavına girememektedir. Kimya, veteriner, eczacı mezunları halen sınava girebiliyorken biyologların TUS sınavından mahrum bırakılması anlaşılır durum değildir. Biyoloji alanında DNA keşfi 1953 yılında yapılmasına rağmen halen 1927 yılına ait kanun üzerinde bir değişiklik yapılmamıştır. Bilindiği üzere Temel Bilimlerin eğitimini en iyi şekilde alan biyologlar Geleneksel ve Tamamlayıcı tıbbin lokomotifidir. Maalesef ki ülkemizde biyologların TUS sınavına girme hakkı ellerinden alınmıştır. Gerekli yasal mevzuatın geciktirilmeksizin yapılmasını tüm biyolog camiası beklemektedir.
2) 30/3/1927 tarihli ve 992 Sayılı kanun gereğince biyologlar ilgili alan da yüksek lisans, doktora mezunu olsalar bile klinik ve klinik olmayan özel analiz laboratuvarı açamamaktadır.
3) 657 sayılı Devlet Memurları kanunun 36 maddesine göre Sağlık Hizmetleri Sınıfında yer alan Biyologlar, kamu ve özel sektör laboratuarlarında çalışabilirken 1219 ve 992 sayılı kanunlara dayanılarak çıkarılan tıbbi laboratuar yönetmeliği ile artık kamu ve özel sektör laboratuarlarında çalışamamaktadır. Mikrobiyoloji laboratuarlarında biyolog ve moleküler biyolog; çalışamaz durumdadır. Biyokimya, genetik, histoloji- embriyoloji laboratuarı, patoloji laboratuarı, kan merkezi, moleküler biyoloji laboratuarı gibi tüm laboratuarda mevzuat gereği biyologların çalışması engellenmiştir. Acilen tıbbi laboratuar yönetmeliğine biyolog unvanı eklenmelidir. Artık laboratuarlarımızda moleküler biyolog, biyolog, biyoloji mühendisi görevlendirmek zarurettir.
4) Tüp bebek uygulamasını dünya da ilk kez gerçekleştiren kişi biyolog olmasına ragmen Histoloji- Embriyoloji laboratuarı ve üremeye yardımcı tedavi merkezleri multidisipliner çalışma alanı olmasına rağmen bu alanda doktora mezunu biyologlar dahil çalışamamaktadır.

5) Moleküler biyoloji ve Genetik, genetik mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve biyoloji mezunu olup bu alanda yüksek lisans doktora yapan biyolog özel genetik laboratuvarları açamamaktadır.
6) Adli Tıp alanında DNA ve Entemoloji eğitimi alan biyologlar bu alanda çalışamamaktadır.
7) Kandan elde edilen kan bileşenleri ve plazma ürünlerinin ayrıştırılmasında ve kullanım amacına uygun olarak kan ve kan bileşenlerinin gerekli kalitede oluşturulmasına yönelik kendi alanıyla ilgili sertifikasyon eğitimine katılamamaktadır.
8) Botanik, zooloji ve ekoloji alanında eğitim alan biyologlar Geleneksel ve Tamamlayıcı tıp alanında farklı kültürlere özgü teori, inanç ve tecrübelere dayalı, izahı yapılabilen veya yapılamayan bilgi, beceri ve uygulamalarında kendi alanıyla ilgili çalışma yapabilmelidir.
9) Sterilizasyon ve antisepti sertifikalı eğitime de biyologlar kabul edilmemektedir. Hal bu ki bu sertifikalı eğitime tüm sağlık çalışanları katılabilmektedir. Sağlık sınıfında olan biyologların bu tür sertifikalı eğitimlere katılmaması manidardır. Sertifikalı eğitimler revize edilerek biyologların katılamadığı sertifikalı eğitim alanlarına eklenmesinin sağlanması gerekmektedir.
10) Biyologların aldıkları sertifikasyon ve yüksek lisans eğitimlerine doğrultusunda hastane tıbbi atık çevre sağlığı hizmetlerinde, laboratuvar kalite ve akreditasyonu, is sağlığı ve güvenliği birimi gibi alanlarda da görevlendirilmelidir. Bu konuda gerekli hassasiyetin tüm kurum yöneticilerin göstermesi gerekmektedir.
11) 1219 ve 992 sayılı kanun hükümlerine göre çıkarılan Fiili hizmet zammından tüm sağlık çalışanları yararlanırken biyologlar faydalanamamıştır.

Biyologların tüm özlük ve mesleki haklarının verilmesi dileğiyle günlerini kutlarız